19 квітня

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Брати по недоліках


Ми, видужуючі алкоголіки - брати не стільки по своїх гідностях, скільки по недоліках і по нашому спільному прагненню виправити їх.

«Як це бачить Білл» (стор. 167)


Між алкоголіками існує якась схожість: таємнича, духовна, майже незбагненна. Але вона є. Я «чую» її. Сьогодні я відчуваю, що можу допомогти людям, а вони можуть допомогти мені.
Для мене це нове і хвилююче відчуття: бути уважним до людей, до їх смутку, радощів, жахів, жалю, горя; бажання розділити з ними всі ці почуття, аби комусь стало легше. Я ніколи не вмів цього робити, та й не пробував. Мені це і в голову не приходило. Тепер же Товариство АА і Бог вчать мене піклуватися.




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

З того часу, як я сію в життя свою тверезість, я пожинаю багато хорошого. Найкраще це можна описати як своєрідне тихе задоволення. Я не хворію. Я відчуваю себе в гармонії зі світом, відчуваю себе на своєму місці. З того часу, як я вкладаю в життя тверезість, майже все, що я отримую від життя - хороше. Задоволення, яке отримуєш від тверезого життя, складається з безлічі дрібниць. І виникає бажання займатися такими речами, якими зовсім не хотілося займатися, поки пив.
ЧИ ОТРИМУЮ Я ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД ТВЕРЕЗОГО ЖИТТЯ?


Медитація на цей день

Шлях догори - величний шлях. Чудові відкриття здійснюються в області духу. Там ласкава близькість з Богом в тихі хвилини таємного єднання. Там приголомшуюче, незбагненне розуміння іншої людини. На шляху догори уся потрібна тобі сила приходить до тебе від Бога. І ти не можеш занадто багато сили попросити у Нього. Він дає тобі стільки, скільки потрібно тобі - і ти рухаєшся вгору, все вище і вище.


Молитва на цей день

Молюся, щоб відкрилися мені прекрасні горизонти на моєму шляху догори. Молюся, щоб рухатися вперед, до життя ще більш наповненого.

20 квітня

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Інвентаризація


...ми просимо Бога керувати нашим мисленням, а особливо просимо, щоб воно було відокремлене від жалю до себе, нечесних чи своєкорисливих мотивів.

«Анонімні Алкоголіки» (стор. 68)


Промовлена щиро, ця молитва вчить мене бути по-справжньому безкорисливим і смиренним, адже я часто, навіть роблячи добрі справи, шукаю схвалення і слави для себе. Досліджуючи мотиви всіх своїх вчинків, я приношу користь Богу і людям, намагаючись допомогти їм в їх намірах. Коли я доручаю Богові керівництво моїми думками, то відпадає маса непотрібних турбот, і я вірю, що Він веде мене на протязі всього дня. Як тільки у мене з'являється думка пожаліти себе, вчинити нечесно або егоїстично, я відразу звертаюся до Бога в молитві щоб відігнав її, щоб я міг жити в мирі з Богом, з ближнім своїм і з самим собою.




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Задоволення, яке отримуєш від тверезого життя, складається з дрібниць, але кожна дрібниця додає в житті щастя. Від життя отримуєш те, що вкладаєш в нього. Тому я кажу тим, хто приходить до АА: "Не думайте про те, як буде житися без спиртного. Просто будьте з нами, і подивіться, скільки позитивного відбудеться у вашому житті. І ви самі відчуєте спокійне задоволення, спокій і умиротворіння, і подяку Богу за милість Його".
ЧИ ДІЙСНО ТЕПЕР МОЄ ЖИТТЯ ВАРТЕ ТОГО, ЩОБ ЖИТИ?


Медитація на цей день

Є два шляхи: догори і донизу. Нам дана свобода вибирати будь-який з двох. Тільки в цьому ми владні над своїми душами. Ми можемо вибрати добро чи зло. І вибравши собі одного разу неправильний шлях, ми невідворотно рухаємося донизу, все нижче і нижче, доки не помремо. Але вибравши правильний шлях, ми піднімаємося вище і вище, і так до самого дня воскресіння. На хибному шляху у нас немає сили творити добро, тому що ми вважали за краще не просити за неї. Але на правильному шляху ми - на боці добра, і вся сила духу Божого з нами.


Молитва на цей день

Молюся, щоб бути мені в потоці добра. Молюся, щоб бути мені на боці всього доброго у всесвіті, щоб не помилитися у виборі.

21 квітня

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Зміцнюємо свою віру


Не думаю, що в цьому світі можна зробити що-небудь дуже хороше, не практикуючись в цьому. І не вірю, що ми можемо домогтися гарних результатів у АА без постійної практики... Ми повинні практикуватися... щоб перейнятися духом служіння. Нам потрібно спробувати знайти хоч трохи віри, що дається нелегко, особливо людині, котра завжди була затятим матеріалістом, що характерно для сучасного суспільства. Але я думаю, що віру можна знайти; її потрібно поступово вирощувати в собі. Для мене самого це було важко, і я вважаю, що це важко для будь-якої людини...

«Доктор Боб і славетні ветерани» (стор. 307 - 308)


Нерідко страх - це та сила, котра заважає мені знайти віру і розвивати її в собі. Страх заважає мені глибоко відчути красу, терпимість, прощення, служіння і душевний спокій.




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Пробувши певний час у А.А., ми з'ясували, що якщо збираємося бути тверезими, нам доведеться бути людьми смиренними. Чоловіки і жінки - члени АА, що домоглися тверезості - всі смиренні люди. Варто мені подумати, що тільки з Божої ласки я не п'яний зараз, я відразу відчуваю смирення. Подяка Богові за милість Його робить мене смиренним. Мені немає чим пишатися, коли я згадую, якою людиною я був ще зовсім недавно.
ЧИ ВІДЧУВАЮ Я ПОДЯКУ І СМИРЕННЯ?


Медитація на цей день

Я повинен повстати з попелу, до якого кинули мене гріх і егоїзм, і почати нове цілісне життя. Всі мої минулі гріхи і спокуси повинні залишитися в могилі, а з попелу повстане нова істота. Вчорашній день зник назавжди. Всі гріхи мої прощені, якщо сьогодні я чесно намагаюся виконувати волю Господа. Ось він, сьогоднішній день, - час воскресіння та оновлення. Я повинен зараз, сьогодні, почати будувати нове життя, - життя, сповнене віри в Бога і справи Його та рішуче виконувати волю Його по всьому.


Молитва на цей день

Молюся, щоб взяти участь у перетворенні світу на місце, де добре жити. Молюся, щоб робити все, що в моїх силах, щоб наблизити добро до землі.