25 квітня

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


В іншому вимірі


На пізніх стадіях пияцтва вже не залишається волі до опору. І все ж, коли ми визнаємо свою повну поразку і готові спробувати Програму АА, одержимість залишає нас, і ми опиняємося в іншому вимірі - вільного життя під керівництвом Бога, як ми Його розуміємо.

«Як це бачить Білл» (стор. 283)


Мені пощастило стати одним з тих, в чиєму житті відбулися ці приголомшливі зміни. Коли я, самотній і зневірений, увійшов в двері АА, мені було так погано, що я готовий був повірити всьому, що почую. Серед іншого я почув і такі слова: «Це може стати твоїм останнім похміллям, або твоє життя так і йтиме по тому ж колу». Чоловік, який це сказав, явно відчував себе і виглядав набагато краще, ніж я. Мені сподобалася пропозиція визнати свою поразку. І з тих пір я вільний! Моє серце почуло те, чого ніяк не міг розчути розум: «Безсилля перед алкоголем - це не страшно». Я вільний, і я вдячний!




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Я вірю в те, що АА допомагає, не тому, що прочитав або почув про це. Я вірю, оскільки бачу, як люди знаходять тверезість і підтримують її. Наочний приклад - ось що мене переконує. Коли я бачу, як змінилася людина, мені не залишається нічого іншого, окрім як повірити, що АА допомагає. Можна цілий день слухати розповіді про АА - І все одно ні в чому не переконатися, але коли сам побачиш, як діє АА - доводиться повірити. Краще один раз побачити, ніж сто разів почути.
ЧИ ПЕРЕКОНУЮСЬ Я ЩОДНЯ В ТОМУ, ЩО АА ДІЄ?


Медитація на цей день

Якщо ти не в ладу з кимось, спробуй сказати: "Благослови його (її) Бог". І те ж саме спробуй говорити, якщо людина потрапила в біду з власної вини. Скажи ці слова і побажай йому, щоб благословення зійшло на нього. Хай Бог благословить цю людину. Хай Бог сам подбає про виправлення і покарання його, якщо це необхідно. А ти просто побажай йому Божого благословення. Залиш Богу богове. А сам займайся виконанням завдання, яке Він поклав на тебе. І благословення Боже знищить всі труднощі твої і приведе тебе до успіху.


Молитва на цей день

Молюся, щоб даровано мені було використовувати Божу доброту на користь іншим. Молюся, щоб даровано мені було Боже благословення, що несе мені гармонію, красу, радість і щастя.

26 квітня

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Справа не в щасті


Думаю, справа не в щасті чи нещасті. Як ми зустрічаємо проблеми, що виникають у нашому житті? Який урок з них здобуваємо, як передаємо іншим отриманий досвід, якщо вони цього хочуть?

«Як це бачить Білл» (стор. 306)


У своєму прагненні «бути щасливим» я змінював роботу, одружився, розлучався, переїжджав, залазив у борги - фінансові, емоційні і духовні. В АА я вчуся дорослішати. Замість того щоб вимагати від людей, місць і речей зробити мене щасливим, я можу попросити Бога навчити мене приймати себе таким, який я є. Коли у мене серйозна проблема, Дванадцять Кроків АА допомагають мені духовно зростати через біль. Знання, яке я отримую, може стати даром і для інших людей, які страждають від такої ж проблеми. Як сказав Білл: «Якщо виникає біль, то дуже може бути, що він даний нам, аби ми отримали з нього якийсь урок і допомогли іншим навчитися на нашому прикладі. А коли приходить щастя, ми приймаємо його як дар і дякуємо за нього Богові».




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Програма АА - це програма покори, звільнення і дії. Поки ми п'ємо, ми підкоряємося силі, більшій, ніж ми, - спиртному. Наша воля - ніщо у порівнянні з владою алкоголю. Один ковток - і ми йдемо на дно. В АА ми перестаємо піддаватися владі алкоголю. Замість цього ми підкоряємося владі Сили, яка також більша, ніж ми, - її ми називаємо Богом.
ЧИ ПІДПОРЯДКУВАВ Я СЕБЕ ЦІЙ ВИЩІЙ СИЛІ?


Медитація на цей день

У плани Божі не входить, щоб ти безперестанку діяв. Завжди потрібен час усамітнення в собі для здобуття нових сил. Ледве відчувши наближення страху, кидай всі справи, кидай усе, - і постань перед Богом, знайди знову спокій і силу. І так само роби завжди, коли відчуєш втому. Значить, твоєму тілу потрібен відпочинок, а силі духу - оновлення. Апостол Павло сказав: "Все, що завгодно, можу зробити через Нього, хто дає мені силу". Це зовсім не означає, що можна робити все, що завгодно, а потім розраховувати, що Бог дасть сил. Це означає, що треба робити те, що, по-твоєму, хоче від Тебе Бог, і в цьому випадку ти можеш розраховувати на те, що Він підтримає тебе силою своєю.


Молитва на цей день

Молюся, щоб дух Божий був мені єдиним володарем. Молюся, щоб навчитися мені не тільки діяти, але й слухати і відновлювати сили.

27 квітня

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Радісні відкриття


Ми розуміємо, що знаємо дуже мало. Бог буде постійно відкривати нове вам і нам. Розмірковуючи вранці, питайте Його, що ви сьогодні можете зробити для тих, хто ще хворий. Якщо ви навели порядок у власному господарстві, то отримаєте відповіді. Однак ви ж не зможете поділитися з іншими тим, чого у вас немає. Подбайте про те, щоб ваші стосунки з Богом були такими, якими мають бути, і тоді з вами і з багатьма іншими людьми відбудуться приголомшливі події. Для нас це - Великий Факт.

«Дванадцять Кроків і Дванадцять Традицій» (стор. 164)


Тверезість - це подорож, повна радісних відкриттів. Кожен новий день приносить новий досвід, нове усвідомлення, більше надій, більше віри, більше терпимості. Я повинен зберігати ці якості, або мені не буде чим поділитися з іншими.
Для видужуючого алкоголіка приголомшливі події - це нормальні повсякденні радощі, котрі дарує ще один день життя під милостивою рукою Божою.




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Підкоряючись Богу, ми звільняємося від влади спиртного. Воно більше нас не тримає. І ще ми звільняємося від інших речей, які стримували нас: гордині, егоїзму, страху. І тепер ми вільні зростати в новому житті, яке незрівнянно вище від нашого старого життя. І звільнення це дає нам умиротворіння і залагоджує наші відносини зі світом.
ЧИ ЗВІЛЬНИВСЯ Я З-ПІД ВЛАДИ АЛКОГОЛЮ?


Медитація на цей день

Бога ми пізнаємо духовним зором. Ми відчуваємо Його поруч себе. Відчуваємо Його присутність. З Богом спілкуєшся не за допомогою органів чуття. Духовне усвідомлення замінює нам зір. Оскільки Бога не можна побачити очима, ми сприймаємо Його через дух наш. Богу доводиться порівнювати фізичне і духовне, і Він дав нам дар духовного бачення. Багато з людей, хоча й не бачать Бога, ясно усвідомлюють Його в дусі своєму. Ми обмежені рамками простору і часу, але ми знаємо, що є ще щось за цими рамками - безмежність простору, вічність в часі і Бог.


Молитва на цей день

Молюся, щоб усвідомлювати мені присутність Бога. Молюся, щоб Бог дав мені духовний зір.