2 лютого

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Здавшись - врятуєшся


Центральна риса особистості так званого типового алкоголіка - самозакоханий егоїзм. У ньому переважають почуття власної всемогутності і прагнення за всяку ціну зберегти свою недоторканність... В душі алкоголік не виносить ніякого контролю над собою ні з боку людини, ні з боку Бога. Він, алкоголік, господар своєї долі і повинен ним бути. Щоб утримати свої позиції, він буде битися до кінця.

«АА дорослішає» (стор. 311)


Чому деякі з нас вмирають алкогольною смертю, борючись за незалежність свого «я», в той час як інші, мабуть, без особливих зусиль, тверезіють в АА? Це - велика таємниця. Вища Сила допомогла мені, подарувавши тверезість, коли нічим іншим не з'ясовне бажання кинути пити збіглося з рекомендаціями людей з АА. Мені довелося здатися, адже я міг врятуватися, лише звернувшись за допомогою до Бога і своїх товаришів.




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Від перших кількох чарок ми відчуваємо піднесення, а потім алкоголь отупляє нас. На деякий час світ здається нам яскравішим. А як щодо занепаду, страшної депресії, що приходить наступного ранку? Де ми відчуваємо справжнє піднесення, так це в АА. - не хибне почуття захвату, а справжнє почуття вдоволення собою, самоповаги і дружелюбності до всього на світі. Від випивки ми отримували своєрідне задоволення. Певний час ми думали, що щасливі. Але це лише ілюзія. Похмілля наступного ранку - пряма протилежність задоволенню.
ЧИ ДОСЯГАЮ Я В АА СПРАВЖНЬОГО ВДОВОЛЕННЯ І ДУШЕВНОГО МИРУ ТА СПОКОЮ?


Медитація на цей день:

Я буду вправлятися в любові, тому що без любові шлях буде закритий переді мною. Я буду намагатися побачити щось хороше у всіх людях, як у тих, що мені подобаються, так і в тих, хто мені не до душі. Всі вони - діти Божі. Я буду намагатися давати любов; а як інакше зможу я перебувати в Божому дусі, якщо немає туди дороги тому, хто не має любові? Спробую миритися з усіма людьми, тому що чим більше любові я віддам, тим більше любові повернеться до мене.


Молитва на цей день:

Молюся, щоб вдавалося мені робити все, щоб любити інших, не дивлячись на їх помилки. Молюся, щоб як я люблю, так само і мене любили.

3 лютого

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Заповнюємо порожнечу


Нам потрібно було задати собі всього одне коротке питання: «Чи вірю я або чи готовий повірити, що є Сила, могутніша, ніж я сам?» Ми запевняємо: як тільки людина визнає, що вірить або готова повірити, вона - на вірному шляху.

«Анонімні Алкоголіки» (стор. 47)


Я завжди захоплювався вивченням наукових принципів. У прагненні до Абсолютного Знання я був емоційно і фізично віддалений від людей. Бог і духовність були для мене позбавленими сенсу теоретичними вишукуваннями. Я був сучасним ученим, і моєю Вищою Силою було знання. Життя представлялося мені просто ще одним завданням, для вирішення якого потрібен правильний набір рівнянь. Проте, моя внутрішня сутність вмирала через те, що я обрав грубий зовнішній спосіб вирішувати життєві проблеми - алкоголь. Незважаючи на весь мій інтелект, алкоголь став моєю Вищою Силою. Змістити його з цієї посади я зміг лише завдяки безумовній любові, випромінюваної членами АА. Величезна порожнеча всередині мене була заповнена. Відтепер я був не самотній і не відірваний від життя. Я знайшов Силу, воістину могутнішу, ніж я - Божественну любов. Зараз тільки одне рівняння має для мене значення: «Бог» дорівнює «АА».




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Випивши, ми на якийсь час позбувалися нудьги. Ми майже забували всі свої проблеми. Але прохмелівши, виявляли, що наші проблеми подвоїлися. Пияцтво тільки додавало нам нещасть. В АА ми насправді позбавляємося від нудьги. На зборах АА нікому нудно не буває. Нам і після зборів не хочеться йти, ми затримуємося. Випивка давала нам тимчасове відчуття власної значущості. Коли ми вип'ємо, ми дуримо себе, уявляючи які ми поважні. Байки розповідаємо, щоб возвиситися. В АА нам така власна значущість не потрібна. У нас є справжня самоповага, чесність і смиренність.
ЧИ ЗНАЙШОВ Я У АА ЗАМІНУ ВИПИВЦІ, ЩО НАБАГАТО БІЛЬШЕ ЗАДОВОЛЬНЯЄ МЕНЕ?


Медитація на цей день:

Я вірю, що моя віра в Бога і Його силу здатні здійснювати у взаєминах між людьми все, що завгодно. Немає межі їх можливостям у цьому відношенні. Тільки віруй - і все може статися. Апостол Павло сказав: "Будь-які речі можу творити через Нього, хто зміцнює мене". Всі стіни, що розділяють тебе з іншими людьми, впадуть через твою віру і силу Бога. Це дві головні складові. Вони зрушать кого завгодно.


Молитва на цей день:

Молюся про зміцнення день за днем моєї віри. Молюся, щоб дано було мені все більше і більше покладатися на силу Божу.

4 лютого

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Коли віри немає


Іноді принципи АА важче даються не тим, хто ніколи не мав віри, а тим, хто втратив або відкинув її, тому що вони вважають, що звернення до віри не допомогло їм. Вони випробували і віру, і невірство.

«Дванадцять Кроків і Дванадцять Традицій» (стор. 28)


Я був такий впевнений в тому, що Бог мене підвів, що став зухвало нахабний. Я краще знав, що робити, і вдарився в останній запій. Моя віра обернулася гіркотою, і не випадково: ті, хто мав велику віру, падають болючіше. Хоч я і прийшов в АА, потрібен час, щоб моя віра розгорілася знову. Розумом я був вдячний за те, що вижив після такого страшного падіння, але моє серце залишалося закритим. Однак я тримався за Програму АА, розуміючи, що інакше просто загину. Я продовжував ходити на збори, і віра моя поступово воскресла.




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Пригощати інших випивкою приносило нам свого роду задоволення. Нам подобалося говорити: "Пий, я заплачу". Але насправді ніякої послуги ми не робили. Ми просто допомагали іншим напитися, особливо якщо це були алкоголіки. В А.А. ми насправді намагаємося допомагати іншим алкоголікам. Раніше ми руйнували, а тепер відновлюємо. Пияцтво давало відчуття свого роду товариства. Але це було фальшиве товариство, тому що трималося на егоїзмі. В А.А. у нас нині товариство, засноване на безкорисливості та бажанні допомогти іншому. І у нас з'являються справжні друзі, а не друзі на годину.
ЧИ ДАЄ МЕНІ ТВЕРЕЗІСТЬ ВСЕ, ЩО ДАВАЛА ВИПИВКА, ОКРІМ ГОЛОВНОГО БОЛЮ?


Медитація на цей день:

Я знаю, що Бог не може навчити того, хто тримається на підпорах. Я викину геть милиці алкоголю і піду завдяки силі і духу Бога. Божа сила дасть мені таку спрямованість, що я справді буду йти до переможного кінця. Немає і не було меж силі Його. Я буду йти крок за кроком, проживаючи по одному дню. І воля Божа буде відкриватися мені по мірі мого просування.


Молитва на цей день:

Молюся, щоб все більше і більше залежати від Бога. Молюся, щоб відкинути мені милиці алкоголю, і щоб його місце зайняла Божа сила.