3 жовтня

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Спокій після бурі


Одна людина, що випробувала це на собі, одного разу назвала біль пробним каменем духовного зростання. Ми, члени АА, цілком і повністю згодні з нею...

«Дванадцять Кроків і Дванадцять Традицій» (стор. 93-94)


Коли мені «зриває дах» в емоційних вирах, я згадую, що духовне зростання часто болісне. Розвиваючись в Програмі АА, я дізнався, що повинен випробувати внутрішні зміни, якими б болючими вони не були, тому що саме вони ведуть мене від егоїзму до безкорисливості. Якщо я хочу жити в спокої, то повинен ПЕРЕСТУПИТИ через емоційні розлади і "похмілля", що йде за ними, дякуючи Богові за духовне зростання, що триває.




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Як я розмовляю з перспективними алкоголіками? Чи не намагаюся я весь час домінувати в розмові? Чи не викладаю чи перед ними закон і не кажу, що вони нікуди не подінуться? Чи не суджу про них особисто, вважаючи, що у них мало шансів виконати програму? Чи не принижував їх по відношенню до себе? Чи я таки відкриваю перед ними душу настільки, щоб і вони заговорили про себе? А після цього чи стаю хорошим слухачем, який не перебиває, а дає їм виговоритися? Чи відчуваю я з усією глибиною, що це мої брати і сестри?
ЧИ ЗРОБЛЮ Я ВСЕ, ЩО В МОЇХ СИЛАХ, ЩОБ ДОПОМОГТИ ЇМ ПОДОЛАТИ ШЛЯХ ДО ТВЕРЕЗОСТІ?


Медитація на цей день:

"Труд праведника - нести з собою мир, нагорода праведнику - вічна впевненість і тиша". Лише коли душа досягає цієї незворушності, може відбуватися справжня робота духу, а розум, душа і тіло здатні будуть перемогти і витримати все. Умиротворіння - результат праведності. Немає умиротворіння в хибних діях. Але якщо ми живемо так, як цього бажає Бог, приходять спокій і впевненість. Впевненість - це той глибокий спокій, що настає від глибокого переконання, що сили Бога доступні нам і захистять від будь-яких бід і помилок.


Молитва на цей день:

Молюся, щоб досягти мені стану справжнього спокою. Молюся, щоб жити мені в мирі та спокої.

4 жовтня

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Видаляємо зайве


...ми знаємо, що страждання п'яних днів передують тверезості, а емоційні розлади - душевному спокою.

«Дванадцять Кроків і Дванадцять Традицій» (стор. 94)


Я люблю проводити час в саду, поливаючи і підрізаючи свої прекрасні квіти. Одного разу, коли я діловито працювала ножицями, сусідка, що проходила повз, призупинилася і сказала: «Які чудові квіти! Хіба можна їх обрізати!» Я відповіла: «Розумію вас, але, щоб вони росли сильними і здоровими, потрібно видаляти зайве». Пізніше я подумала, що, може, моїм квітам і боляче, але Бог і я знаємо, що це - частина плану. Адже я бачила результат. Мені відразу згадалася моя дорогоцінна Програма і те, що всі ми зростаємо через біль. Я прошу Бога видаляти з мене все зайве, коли приходить час, щоб я могла розвиватися далі.




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Чи не критикую я інших членів А.А. або перспективних? Чи не кажу іноді про інших: "По-моєму вони нещирі, блефують вони, а може, ще й попивають потихеньку?" Чи розумію я, що моє недовірливе і скептичне ставлення до себе вони сприймають дуже хворобливо, тому що не можуть не вловити його, хай я навіть і не говорю нічого вголос? Чи не кажу я про перспективних: "Ніколи їм програму не виконати", або: "Ну, кілька місяців, може, і протягне?" Якщо я так ставлюся до них, то несвідомо підриваю їх шанси на одужання.
ЧИ ЗАВЖДИ КОНСТРУКТИВНЕ МОЄ СТАВЛЕННЯ ДО ІНШИХ?


Медитація на цей день:

Щоб прагнути до Бога і кращого життя, необхідно керуватися духом. Дивовижне просвітління думок низходить на людину, що керується духом. Для тих же, хто керується матеріальним, Бог і краще життя - порожній звук, вони їх не приваблюють. Але тих, хто керується духовним, в єднанні з незримим Господом, чекає сила, спокій і умиротворення. Для тих, хто вірить в цього Бога, якого вони не бачать, але чию силу відчувають, життя набуває значення і змісту. Вони - діти Незримого Господа, і всі люди - їх брати і сестри.


Молитва на цей день:

Молюся, щоб духовне керувало мною. Молюся, щоб відчувати в житті своєму присутність і силу Господа.

5 жовтня

"ЩОДЕННІ РОЗДУМИ"


Вчорашній багаж


Бо мудрі люди завжди знали: жодна людина не зможе домогтися в житті багато чого, поки самоаналіз не ввійде у неї до звички, поки вона не зможе визнати і прийняти отримані результати і поки не почне терпляче і наполегливо прагнути до виправлення своїх недоліків.

«Дванадцять Кроків і Дванадцять Традицій» (стор. 88)


Мені цілком достатньо вантажу сьогоднішніх турбот, тому немає потреби тягнути на собі ще й вчорашній багаж. Якщо я хочу отримати шанс на успіх завтра, мені необхідно закінчити справи сьогоднішні. Отже, я задаюся питанням, де я помилилася і як мені уникнути повторення цих помилок. Чи скривдила я когось, чи допомогла кому-небудь, і чому? Щось з сьогоднішнього дня перейде в завтрашній; але, якщо я щодня проводжу чесний самоаналіз, то більшу частину нести з собою не знадобиться.




"А.А. - 24 години"


Думка А.А. на цей день:

Чи немає у мене якихось неприємних відчуттів на адресу інших членів групи або до інших груп? Чи немає в мені невдоволення тим, як говорить і що робить член групи? Чи не здається мені, що інша група влаштована неправильно? Чи не кажу я про це на повний голос? Чи я все ж таки усвідомлюю, що кожен член А.А., незважаючи на всі його недоліки, здатний принести користь А.А; у нього обов'язково знайдеться щось запропонувати на загальне благо, незважаючи на всі його мінуси? Чи вважаю я, що в А.А. знайдеться місце будь-яким групам, тільки б вони дотримувалися Традицій - і що вони цілком можуть виявитися ефективними, незважаючи на те, що їхні методи мені не до душі?
ЧИ ТЕРПИМИЙ Я ДО ЛЮДЕЙ І ГРУП?


Медитація на цей день:

"Господь буде охороняти тебе, коли ти приходиш і йдеш, відтепер і навіки вічні". Кожен крок твій, кожен вихід і прихід може направлятися незримо Духом. Кожен крок на допомогу іншому, кожне безкорисливе зусилля буде Ним благословенне. Благословення може лежати на кожному твоєму вчинку, на кожній розмові зі страждаючим. Кожна зустріч з нуждою може виявитися не випадковістю, а бути передбаченою Незримим Духом. Ведений Духом Господнім, ти станеш терпимим, милосердним і чуйним, і цим зробиш багато.


Молитва на цей день:

Молюся, щоб вів мене Дух Господа. Молюся, щоб Бог оберігав мене при вході і при виході.